2011. október 12., szerda

Új parancsok tanítása a kutyádnak


 

Ha kiskutyáról van szó, fontos, hogy rögtön a kölyök hazaérkezése után elkezd a tanítást. Igénybe vehetsz segítségként profi trénert, illetve ellátogathatsz a közelben levő kutyaiskolák egyikébe.

Két fajta tanítási mód létezik: viselkedési és engedelmesség tréning.
Viselkedés-tréninget akkor alkalmazunk, ha szeretnénk megelőzni helytelen viselkedésformák kialakulását, vagy már kialakult viselkedést akarunk korrigálni kutyánkban. Ugrálás, kocsik üldözése, követelőzés, bútorokra mászás vagy azok megrágása…csak pár példa. Nagyon fontos, hogy következetesen vezessük végig ezeket a tréningeket, helyreigazítási módokat. Például, ha nem szeretnéd, hogy ha majd mikor a kölyök felnő felmásszon a kanapéra, akkor már kölyök korában se engedd ezt meg neki. Ez csak összezavarná, később problémákat okozva. Szánj időt a kutyapszichológiai módszerek megismerésére, hogy tudd, milyen természetes, ösztönös szükségletei vannak kutyádnak, illetve milyen napi rendszerességű tevékenységekre van szüksége, ahhoz, hogy engedelmes, kiegyensúlyozott kutya legyen. Sokszor ez (birtokában lenni ezen ismereteknek és alkalmazni azokat) jelenti a különbséget a siker és a bukás között, ami a kutya nevelését illeti.


Engedelmesség tréning 

Olyan tanítási mód, tréning, ami specifikus parancsokra való engedelmességet tanít a kutyának, pl. ül, marad, lábhoz. A tanítási ciklusok inkább gyakoribbak legyenek, de rövidek, elkerülve, hogy a kutya ráunjon a tréningre. Tíz, tizenöt perc napi három alkalommal elegendő.

Tipp: a kutya tanítása etetés előtt jó módszer arra, hogy összekapcsolja a tréninget a jutalommal, az étellel, ezen kívül még inkább vevő lesz a jutalomfalatokra amit a tréning alatt használsz.

Mielőtt parancsot adnál a kutyának, szólítsd a nevét, hogy felkeltsd az érdeklődését; ezután add ki az egyszavas parancsot, mint „ül” „marad” „lábhoz”. NE légy türelmetlen. Valószínűleg egy parancsot többször egymás után el kell ismételned. Sose kiabálj, vagy szidd a kutyádat tanításkor. Sose hívd magadhoz azért mert meg akarod büntetni. Ezzel csak azt tanítod a kutyának, hogy ne menjen oda hozzád, ha hívod. Mindenféle frusztrációt és idegességet ki kell zárnod a hangszínedből. Ha kezded feszültnek érezni magad, tarts szünetet. A kutyád megérzi ezt, és az idegességet össze fogja kötni a tréninggel. Nem tudod elrejteni az érzéseidet, a frusztrációdat a kutyád elől. Nem tudod ’tettetni’, hogy jól vagy. A kutyák érzik az ember érzéseit, hangulatát, tehát maradj higgadt, magabiztos, határozott.

„Ül” „Marad” „Gyere” „Fekszik” „Lábhoz”. Amikor a parancsokat mondod, kellőképp hangosan és érthetően mond őket, gyakran ismételve. Sokszor hallja majd a kutya, és egy idő után a szavakat össze fogja kötni jelentésükkel. Mindig dicsérd meg a kutyád, ha engedelmeskedik egy parancsnak. Ez erősíti abban, hogy következő alkalommal is így, a parancsnak megfelelően viselkedjen. Használhatsz jutalomfalatot, szóbeli megerősítést, dicséretet, simogatást, vagy a fenti módszereket egyben.
A lábhoz parancsot sok esetben viszonylag későn kezdik tanítani a kutyáknak, de ennek a parancsnak a legalapvetőbbek között kéne lennie. Meg kell tanulniuk minél előbb, hogyan igazodjanak hozzád és kövessenek. Amint ezt megtanítod, a további tréningek sokkal egyszerűbbek és eredményesebbek lesznek, mivel a kutya már mint vezetőjeként tekint rád.

Tipp az ÜL parancs tanítására

Amikor ülni tanítod a kutyádat, fogj egy jutalomfalatot a kezedben magasan, a fejénél tartva azt. A kutya fel fog nézni a jutalomra. Használd a másik kezed, és óvatosan nyomd le a kutya hátsó felét, hogy ülő pozícióba kerüljön, miközben tiszta, határozott hangon mondod: „ÜL”. Ha a kutya leül, add neki a jutalmat és szóban is dicsérd meg. Ne engedd, hogy felugorjon és kikapja a kezedből a falatot. Mond határozottan: „NEM”. Sokszor kell majd ezt elismételned. Egy idő után összekapcsolja az Ülést a jutalommal, és a segítséged nélkül is le fog ülni. Tartsd észben, hogy inkább gyakoriak legyenek a tréningek, de rövidek. Ismételd a tréninget 3-4 alkalommal egy nap. Ha ideges kezdesz lenni, tarts szünetet, és próbáld kicsit később.

Tipp a Marad parancshoz:
 
Jobb, hogyha a „marad” parancs előtt megtanítjuk neki az „ül”-t. Az ok egyszerű: könnyebb marad egyhelyben a kutya ülve. Amint megtanulta az ül parancsot, és már segítség nélkül megy neki három-négy napja, itt az idő megtanítani a marad és a gyere/hozzám utasításokat.
Mond neki: Ül. Legyen két jutalomfalat a kezedben. Miután leült, add neki az egyiket. Tartsd elé az üres kezed, mint egy stop táblaként, s közben lassan hátrálj, ügyelve arra, hogy a kutya felé nézz, ne fordíts neki hátat. Menj egy keveset, és egy-két méter megtétele után állj meg. Mond lelkesedéssel: GYERE! Ha a kutya engedelmeskedik és odajön, add neki a másik jutalomfalatot is. Ha felkel mielőtt még kiadnád a hívó parancsot, ne jutalmazd meg, mond határozottan: NEM! és kezd elölről az egészet. Ha helyesen teljesíti a parancsot ne felejtsd el szóban is megdicsérni. Az elején még csak kis távolságot tegyél meg a kutyádtól, ne menj messzire. Amint a kutya megérti mit is akarsz a paranccsal, egy idő után már a látóteréből is kiléphetsz, akkor sem fog a helyéről mozdulni, amíg nem hallja a GYERE parancsot. Légy következetes, ha ideges vagy, tarts szünetet. Megérzi a kutyád az idegességet, és ez csak összezavarja, negatív élményt teremt benne a tanítással kapcsolatban.

Tipp a Fekszik parancs megtanítására:
 
Miután sikeresen megtanítottad kutyádnak az ül, marad és gyere parancsokat, és a segítséged nélkül is végrehajtja őket, itt az idő, hogy megtanítsd a fekszik parancsot. Mond: Ül. Mutasd meg a jutalmat a kezedben. Tartsd fent, majd hozd le a kezeddel egészen a földre, az orra elé, miközben mondod: FEKSZIK, határozott, tisztán érthető hangon. Csak akkor add oda a jutalmat, ha lefekszik, hogy elérje. Ha feláll érte, ne add neki. Ismételd meg a tanítási ciklust többször egy nap, de egy ciklus ne tartson tovább 10 percnél.







Minden ilyen tréning tartalmazza az új parancsot, de a régi, már megtanult parancsokat sem árt erősíteni a kutyádban, nehogy elfelejtse őket. Mindig légy következetes. Ha ideges vagy zavart vagy, tarts szünetet, próbáld meg később a tréninget.

Ha pozitív maradsz és a tréningek előtt/után játszol a kutyával, az azt tanítja neki, hogy a parancsoknak engedelmeskedni jó, és jutalommal jár.

Tipp: Az a kölyök, amelyik naponta sétáltatáson vesz részt, sokkal könnyebben tanítható, mivel nyugodt és kiegyensúlyozott állapotban van.

Forrás:dogbreedinfo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése